pátek 9. března 2012

Tajné Tajemství knihy Tajemství (Rhonda Byrne)


Mám před sebou dvě knihy. Jedna se jmenuje Tajemství a sestavila ji Rhonda Byrne z rozhovorů s několika desítkami učitelů, myšleno duchovních učitelů. Druhá kniha se jmenuje Myšlením k bohatstvía napsal ji Napoleon Hill o pět desetiletí dříve. Obě jsou to knihy o Tajemství.  
                                                        
Pan Hill píše:
„Charles M. Schwab důsledně uplatnil toto tajemství a získal velké peníze i velkou šanci. Zjednodušeně řečeno, toto konkrétní uplatnění poučky mělo cenu šesti set miliónů dolarů.“

„Tajemství, o kterém mluvím, je v celé této knize zmíněno nejméně stokrát. Nebylo vysloveno přímo, protože zjevně funguje daleko lépe, když je pouze poodhaleno a napovězeno těm, kteří jsou na ně připraveni a kteří ho hledají.“

A jedna myšlenka:
„Cokoliv si lidská mysl dokáže představit a čemu dokáže uvěřit, toho lze dosáhnout.“

Také Rhonda Byrne čtenáře láká na Tajemství:
„Předávalo se z generace na generaci celé věky, vytoužené skryté, ztracené, mnohokrát uloupené a prodané za ohromné sumy peněz. Staleté tajemství znaly vynikající osobnosti v dějinách: Platon, Galileo, Beethoven, Edison, Carnegie, Einstein - a řada dalších vynálezců, teologů, vědců a velkých myslitelů. Nyní se jeho poznání otevírá světu.“

"Jak postupně pronikáte do hlubin tajemství, uvědomujete si, že můžete získat či dělat, cokoli budete chtít, a stát se člověkem podle vlastních představ. Pochopíte sami sebe. Pochopíte skutečnou velkolepost, která vás v životě očekává."

Tím tajemstvím je Zákon Přitažlivosti (lekce angličtiny pro začátečníky Law of Attraction).

„Vše, co přichází do vašeho života, do něj přitahujete. A je to přitahováno na základě představ, které máte ve své vlastní mysli. Jsou to ty skutečnosti, které si představujete. Cokoliv se vám honí hlavou, to k sobě přitahujete.

Zatímco kniha Myšlením k bohatství je košatější, kniha Tajemství opakuje to samé pořád dokola slovy několika lidí. Kromě vlastního tajemství dostanete i pořádnou nadílku pozitivního myšlení. Však vy tomu tajemství uvěříte, když vám ho stokrát proženeme hlavou.

Zajímavé jsou tituly jednotlivých učitelů, kteří tajemství zvěstují:

Bob Proctor - filozof, spisovatel a osobní kouč
Dr. Joe Vitae - metafyzik, marketingový specialista a spisovatel
John Assaraf - podnikatel a expert na vydělávání peněz
Dr. John Demartiny - filozof, chiropraktik, léčitel a specialista na osobní proměnu
Dr. Denis Waitley - psycholog a trenér v oblasti potenciálu mysli
Michael Bernard Beckwith - vizionář a zakladatel mezinárodního duchovního centra Agape
Jack Canfield - spisovatel, učitel, životní kouč a motivační řečník
Bob Doyle - spisovatel a specialista na zákon přitažlivosti
Lisa Nicholsová - spisovatelka a obhájkyně využití osobního potenciálu
Marci Shimoffová - spisovatelka, mezinárodní řečník a transformační lídr
a další …

Je vidět, že zákon přitažlivosti zafungoval a přitáhl k sobě podobné lidi. Spisovatele, řečníky, motivátory a apoštoly pozitivního myšlení.

Zajímalo by mne, kolik čtenářů tohoto článku by také rádo bylo spisovatelem, léčitelem (sebe léčitelem), duchovním učitelem (duchovním sebe učitelem) a expertem na vydělávání peněz. Já tedy ano. I mne se tajemství zmocnilo a přitáhlo mne sem.

A nyní již několik zvědavých otázek a postřehů …

Zákon přitažlivosti a zhmotnění myšlenky
Podle zákona přitažlivosti do svého života přitahujeme to, co se nám honí hlavou. Jenže odkud se to bere? To, co k sobě přitahujeme. Musí existovat ještě jeden zákon a to zákon Zhmotnění myšlenky. Lidská mysl má nejen moc přitahovat podobné věci, ale ty věci tvořit z ničeho. Odněkud z neviditelného nekonečna, kde je vedle sebe naskládáno nekonečně mnoho potenciálních skutečností umí mysl jednu vybrat. Vlastně ji přitáhne a Něco (Zdroj, Bůh, Stvořitel) ji zároveň vytvoří.

Pozitivní myšlení, představy a pocity
Je hodně knih o pozitivním myšlení, o tom, jak myslí milionáři. Co je to ale myšlenka? Myšlenky jsou podle mne kostřičkami anebo vyjádřením představ. A představy jsou zase kostřičky pocitů. Nebo je to naopak? Nemám v tom přesně jasno, zatím. Přijde mi, že hodně autorů mluví o pozitivní myšlení, ale celé by se to mělo jmenovat pozitivní myšlení, představy a pocityAvenna píše o pozitivním vnímání. Nemyslí tím právě něco takového? A nemyslí tím navíc to, že nemáme vnímat pozitivní guláš, který si v hlavě uvaříme, ale že cokoliv a kdykoliv můžeme vnímat jako pozitivní už teď. Až půjde nějaký avennista kolem, prosím, zastavte se na kus řeči a vysvětlete mi to.

Meze pozitivního myšlení
Představa, že stačí myslet pozitivně a tím k sobě přitáhnout zdraví, bohatství a pocity štěstí mi přijde naivní. Pan Stvořitel jistě vymyslel další podmínky, za kterých to bude fungovat. Když si člověk v hlavě uvaří guláš z bohatství, zdraví a pocitů štěstí, neocitne se mimo realitu? Nebude to bohatství, zdraví a pocity štěstí pouze dočasné? Bude to trvalé? Nebude to let do výšky, aby člověk si člověk zkusil, jaké je to létat vysoko a nebude po letu následovat pád, aby si člověk uvědomil, že nic není zadarmo? To by mi přišlo tak nějak smysluplnější. Pozitivní myšlení by mělo plnit úlohu motivace, těšení se, ale už ne úlohu autosugesce, programování mozku a cíleného přitahování věcí. Myslím si, že to už je magie. Že všechno má svou míru a u pozitivního myšlení neplatí, že čím víc, tím lépe.

Ještě chci uvést, že Tajemství (zákon přitažlivosti) a pozitivní myšlení ve svém životě využívám. Například celý tento server je o věcech, které mne zajímají, a věřím tomu, že je tím k sobě přitahuji. Že ke mně samy přicházejí, jako ke každému přichází to, co má rád, co ho baví a čemu se věnuje. Nesním o tom, co chci, aby bylo, ale dělám na tom.





Žádné komentáře:

Okomentovat